Geschiedenis

De Korthals Griffon dankt zijn naam en zijn bestaan aan Eduard Karel Korthals (1851-1896), zoon van een rijke Amsterdamse reder. Hij was een man die alleen voor honden, kynologie en de jacht leefde. Zijn hele leven was daaraan gewijd.

Reeds op twintigjarige leeftijd besloot Korthals zich toe te leggen op het fokken van jachthonden. Dat waren geen Griffons, maar Epagneuls. In januari 1872 begint hij met zijn “Eerste Kennelboek”. In 1874 ontstaat het voornemen om zich toe te leggen op het fokken van een constant verervend ruwharig jachthondenras. In dat jaar koopt hij van zijn vriend Amand een zevenjarige teef, genaamd Mouche, en de driejarige reu Hector. Uit deze combinatie worden in september van hetzelfde jaar de eerste Korthals Griffons geboren.

Door zorgvuldige fokkeuze en voortdurende selectie wilde hij bepaalde raskenmerken vastleggen. Het doel dat hem voor ogen stond was een onverschrokken, harde en snelle hond met een scherpe neus, spoorvast, die graag te water gaat. Dankzij zijn enorme praktische kennis, een rijke ervaring met jachthonden, goed inzicht in de erfelijkheidsmogelijkheden en een groot doorzettingsvermogen is hem dit gelukt. Hij noemde deze hond Griffon. Dit was de naam die reeds eeuwenlang in Europa werd gebruikt voor ruwharige honden van verschillend slag.

Op 29 Juli 1888 richtte hij met een groot aantal ander Griffonliefhebbers een Europese rashondenvereniging op die de “Griffonclub” werd genoemd. De Griffonclub kende een aantal bijzonderheden: Het was de eerste speciale club voor een bepaald jachthondenras, het gaf een Griffonstamboek uit waarin alle raszuivere Korthals Griffons werden opgenomen en het organiseerde veldwedstrijden waarbij het ging om het selecteren van de beste honden voor de fok van raszuivere Griffons.

De Griffonclub bestond uit griffonclubs in Zuid-Duitsland, Frankrijk en België en uit afdelingen waaronder de Nederlandse afdeling. Deze laatste werd op 17 mei 1911 opgericht. Meer informatie over de geschiedenis van de Korthals Griffon kunt u lezen in het boekje “100 jaar Korthals Griffon”, te verkrijgen via onze webshop.

Translate »