Verzorging

Onder de Griffons zie je verschillende soorten vachten ….. hard en knisperend haar, zacht en lang haar, kort haar en weinig onderwol ….. sommige vachten hoef je nooit te borstelen terwijl andere vachten echt regelmatig geborsteld moeten worden om klitvorming te voorkomen.

Hoe kun je nu het beste de vacht van je Griffon verzorgen? Welke trimgereedschappen gebruik je en welke juist niet?

De vacht

De vacht van de Griffon bestaat uit een ondervacht (wolharen) en uit een ruwharige bovenvacht (dekharen). Hoe kun je nu het verschil zien tussen deze haren? Dekharen zijn stevig, glanzend en diep gekleurd terwijl wolharen zacht, dof en gegolfd van structuur zijn. Vooral de wolharen hebben een hele belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat de lichaamstemperatuur constant blijft, ze distribueren talg, vet en vocht naar de huid en haren, ze bieden bescherming tegen UV-straling en tegen mechanische schade zoals prikkeldraad, takjes, zichzelf krabben, etc. en ze bieden een fijne leefomgeving voor micro-organismen. Zou je de wolharen verwijderen (bijvoorbeeld door te ontwollen) dan worden er met spoed nieuwe wolharen aangemaakt. Deze nieuwe wolharen zijn van mindere kwaliteit en gaan sneller klitten.

Plukken

Een ruwharige vacht dient geplukt te worden. Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen. De vacht dient wel goed “plukrijp” te zijn. Is de vacht niet plukrijp dan bestaat de kans dat de huid geïrriteerd raakt. Als de vacht “plukrijp” is, doet het plukken geen pijn. Je kunt het zelf doen, maar het overgrote deel van de Griffonniers besteedt dit uit aan een trimster. Het plukken is een tijdrovende bezigheid. Zelfs een professioneel trimster is al snel 2,5 uur bezig.

Niet alleen de haren op het lijf worden geplukt, maar ook de haren op bijvoorbeeld de oren en de schedel, in de ooghoekjes en boven de ogen. Er komt geen schaar of tondeuse aan te pas. Misschien om de voetjes en rond het poepertje te knippen maar dan houdt het toch echt een eind op.

Zou je een ruwharige vacht knippen of scheren, dan verandert de vachtstructuur ….. de haren worden slapper, bleker en pluiziger. Dit kan ook het geval zijn wanneer je verkeerde trimmaterialen gebruikt.

Je pup laten wennen aan vachtverzorging

Laat je pup van jongs af aan wennen aan vachtverzorging. Bouw de vachtverzorging op qua tijd. Verplicht het hondje niet om al gelijk een half uur stil te staan om geborsteld te worden. Maak het leuk en beloon je hondje rijkelijk. Zet door wanneer je hondje vervelend gaat doen of gaat mopperen. Pups hebben snel in de gaten hoe ze onder de borstelbeurt uit kunnen komen.

Thuis kun je je hondje alvast laten wennen aan een aantal handelingen zoals borstelen en kammen, het vasthouden van de sik, de beentjes optillen, in de oortjes kriebelen, het staartje vasthouden, etc. Bij veel trimsalons kun je terecht voor een puppykennismaking.

Geschikte trimgereedschappen

Er zijn veel verschillende trimgereedschappen te koop. Meestal heb je voldoende aan een grove kam. Wil je toch een borstel aanschaffen, kies dan voor een borstel met gebogen pennetjes.

verzorging grove kam
Grove kam met handvat
verzorging borstel
Verzorgingsborstel met pinnen

Hoe borstel je?

Start bij de voetjes. Til de haren op en begin met borstelen. Borstel altijd met de haargroeirichting mee. Als de borstel door de vacht glijdt en nagenoeg geen geluid meer maakt, dan kun je er een volgend laagje haren bij borstelen. Laagje voor laagje werk je naar boven toe. Het is van belang om altijd de vacht op te tillen en naar boven toe te werken. Doe je dit niet en borstel je alleen de bovenkant van de vacht, dan heb je grote kans dat de vacht gaat vervilten op de huid. Let bij het borstelen wel goed op dat je niet met de tandjes van de borstel over de huid schraapt. Met een grove kam, kam je vervolgens de geborstelde vacht door. Op die manier controleer je of er nog klitten of vervilting in de vacht zitten.

Klit verwijderen

Heeft je hondje een klit, pluis deze dan uit met de puntjes van de grove kam. Is de klit te heftig en lukt het niet meer om de klit uit te pluizen, gebruik dan een klittenkam. Houdt de klit zo dicht mogelijk op de huid vast met je vingers. Op die manier is het minder pijnlijk. Je kunt er ook voor kiezen om de klit weg te scheren of weg te knippen, maar pas op dat je niet in de huid scheert of knipt. Gebruik de klittenkam NIET voor het borstelen van de vacht. Je beschadigt de vacht enorm.

Klittenkam

Klitgevoelige plekken

Vergeet ook deze plekken niet te borstelen:
Oorranden
Rondom de oren
Nek/hals (waar de halsband zit)
Oksels
Borst en buik
Snor en baard
Staart
Wanneer je Griffon een tuigje draagt, controleer dan ook dat gebied goed op klitten

Af te raden trimgereedschappen

Op social media wordt vaak het advies gegeven om een coatking of furminator aan te schaffen. Men is hier lyrisch over want je haalt er zoveel haren mee uit de vacht. Gebruik deze trimgereedschappen niet. Ze snijden haren af en bovendien verwijderen ze heel veel wolharen. Deze wolharen zijn juist heel belangrijk.

Zelf plukken

Vind je het leuk om zelf de vacht van je Griffon te plukken, dan kun je de volgende trimgereedschappen gebruiken:

Sallysteen
Pluksteen
Plukvingers

Stripvacht

Pluk de Griffon niet tot op zijn wolletje, laat een laag ruwe haren staan. Dit wordt een stripvacht genoemd. Bij een stripvacht is er sprake van drie lagen haren. Als eerste de ondervacht en vervolgens twee lagen dekharen ….. kortere dekharen en langere dekharen. Bij een stripvacht worden de langste dekharen geplukt waarna er twee lagen haren blijven staan (de ondervacht en de kortste laag dekharen). Op die manier blijft het ruwe uiterlijk behouden.

Frequentie plukken

Een Griffon gaat over het algemeen 2 – 4 keer per jaar naar de trimsalon. De eerste keer dat hij gaat, zal hij misschien een leeftijd hebben van ca. 8 maanden (dit varieert per vacht).

Zelf wassen

Je kunt je hondje op regelmatige basis wassen. Eén keer in de maand is geen enkel probleem. Gebruik een verzorgende hondenshampoo en sluit eventueel af met een conditioner. Gebruik geen conditioner als je je hondje nog wilt plukken want door de conditioner heb je weinig grip op de haren.

Dakota Ploma vd Notenhof in bad.

Gevolg van sterilisatie/castratie

Wanneer een hond met een ruwharige vacht gecastreerd/gesteriliseerd wordt, zal de vachtstructuur niet veranderen. Het haar blijft echter wel langer vast zitten. Ging je normaliter elke 4 maanden naar de trimsalon, dan kan het zijn dat je nu pas elke 5/6 maanden gaat.

Haren en snotjes in de ooghoekjes

Na verloop van tijd zul je zien dat er wat opspringende haartjes in de binnenooghoekjes te zien zijn. Vaak pakt men de schaar en worden deze plukjes weggeknipt. Laat de schaar in de keukenla liggen en gebruik gewoon je vingers. Je kunt de haartjes heel voorzichtig, plukje voor plukje, wegplukken. Snotjes in de ooghoekjes zijn gemakkelijk te verwijderen met een vlooienkammetje.

Haren gehoorgang

Het is normaliter niet nodig om de oren van je hondje inwendig te reinigen. Het oor kent namelijk een zelfreinigend mechanisme. Dit zorgt ervoor dat het aangemaakte oorsmeer niet in de diepte ophoopt. De haartjes die in de gehoorgang groeien zorgen er voor dat oorsmeer en ander vuil worden afgevoerd.

Het verschilt per hond hoeveel haren er in de gehoorgang zitten. Bij de ene hond groeien er geen haren uit de gehoorgang, terwijl er bij een andere hond sprake is van een weelderige haargroei.

Wanneer er bij je hond erg veel haren uit de gehoorgang steken, knip deze dan weg. Pluk de haren liever niet. Dermatologen raden namelijk het routinematig plukken van de gehoorgang af omdat het ontsteking van de haarzakjes kan veroorzaken. Bovendien kan het erg pijnlijk en traumatisch zijn. Vergelijk het maar met epileren. Je verwijdert in één keer een hoop haren op een ontzettend gevoelige plek.

Er kan echter een reden zijn dat de haren toch geplukt moeten worden (bijvoorbeeld op advies van de dierenarts). Ook kan er een reden zijn om de oren periodiek te reinigen. Doe dit altijd in overleg met je dierenarts.

Vlooienpipet

De haren van je Griffon zijn voorzien van een talglaagje. Dit is een olieachtige substantie. Als de vacht is gewassen, dan is deze talglaag weggewassen. Binnen 48 uur is de talglaag weer hersteld. Deze talglaag zorgt ervoor dat de vlooienpipet over de haren verspreidt wordt. Wacht dus 48 uur na het wassen alvorens je een vlooienpipet aanbrengt. Kijk ook goed in de bijsluiter wanneer hij na toediening van de pipet weer mag zwemmen of wanneer je hem kunt wassen.

Naar de trimsalon

Breng je je Griffon naar de trimsalon, bespreek dan goed met de trimster hoe je wilt dat je Griffon eruitziet. Neem desnoods een foto of afbeelding mee. Zo voorkom je eventuele teleurstellingen.