nieuws 

Laatste updates en nieuwsfeiten van 2020

 
Uitnodiging Trainingsdag Veldwerk voor Jonge Honden

Via deze weg willen wij onze leden uitnodigen voor de veldwerk trainings dag voor Jonge honden tot 2 jaar om hun geschiktheid voor Veldwerk te bekijken. De dag wordt, bij voldoende animo, georganiseerd in Nieuw-Buinen, door Cor van de Voorn en Erik de Haan.
Inschrijven en/of uw interesse doorgeven kan via clubmatch@griffonkorthals.nl
Kosten €30
Algemene Leden Vergadering 12 januari 2021
 
Op 12 januari om 19:30 uur wordt via Skype een ALV gehouden met als belangrijkste onderwerp de bestuursmutaties. Ben je lid van de Nederlandse Korthals Griffonclub en wil je deelnemen? Stuur dan een mail naar penningmeester@griffonkorthals.nl om je aan te melden en krijg je de vergaderstukken toegestuurd. Graag ook je Skype accountnaam vermelden als je die hebt (indien niet dan krijg je een link toegestuurd om deel te nemen aan de ALV).
Bericht vanuit Orweja ivm Corona maatregelen
Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdagavond 3 november jl. van de Rijksoverheid met betrekking tot nog verdere aanscherpingen van de maatregelen omtrent het Coronavirus hebben de Commissie Jachthondenproeven en het Field Trial Comité besloten dat alle jachthondenproeven en veldwedstrijden worden opgeschort tot 01-01-2021.

Zodra er meer duidelijkheid is met betrekking tot een versoepeling van deze maatregelen, zal worden besloten of de jachthondenproeven en veldwedstrijden, die nog op de wedstrijdkalender vermeld staan, wel of niet kunnen doorgaan.

Geannuleerd ivm Corona maatregelen
Oefendag veldwerk beginners 8 of 17 oktober 2020 (afhankelijk van het aantal aanmeldingen (minimaal 6) te Nieuw Buinen.  Aanmelden met vermelding van beschikbaarheidsdata bij Erik de Haan wedstrijdsecretaris@griffonkorthals.nl. Kosten bedragen ongeveer €30,00.
 
Geannuleerd ivm Corona maatregelen
De JAT 2020 zal alsnog georganiseerd gaan worden op 15 november 2020. Aanmelden kan via henk@rijnsdael-griffons.nl 
Klik hier voor het inschrijfformulier
Helaas hebben wij het Championnat 2020 i.v.m. de Corona crisis moeten afgelasten
 

UITNODIGING HOLLERMANSLEZING

Hierbij nodigt de Fokbegeleidingcommissie geïnteresseerde leden uit voor een bijeenkomst op zaterdag 1 februari om 10.00 uur.

We hebben Adriaan de Wit bereid gevonden een presentatie te geven over de rasstandaard van onze Korthals Griffon.
Daarna is er, zoals altijd, de gelegenheid met andere fokkers en griffonliefhebbers te discussiëren over onze honden.

We hopen op een gezellige bijeenkomst.

De locatie is:

Zalencentrum Wieleman
Dorpstraat 11
6931 BA Westervoort
026 - 311 82 85

Zaal open 9.30 uur.

 

Graag opgeven via: fbc@griffonkorthals.nl zodat wij rekening kunnen houden met het aantal deelnemers.

We hebben na rijp beraad helaas moeten besluiten de SJP proef te Lage Mierde op zaterdag 13 juli 2019 te annuleren.

In het gebied waar wij onze proef houden staan veel eiken op de cruciale locaties o.a. waar wachtruimtes zijn. Daarnaast is er veel gemengd bos met eiken.
We hebben informatie gekregen dat er veel eikenprocessierups nesten op deze plekken aanwezig zijn. Weg laten halen is geen optie en bovendien los je het probleem van de brandharen op bodem en gras er niet mee op.

Zoals wij het nu inschatten vinden het een te groot risico voor mens en dier.

Wij vragen om begrip voor de ontstane situatie.

 
  
 

Resultaten: Championnat d'Europe

Champion d'Europe : Louis des Grandes Origines, voorjager Bernard Faussurier, eigenaar Henriette Faussurier
Vice championne d'Europe : Lana des Lys du Bois, voorjager Éric Tristant,  eigenaar Bruno et Conchita Ihuellou
CQN: Lina (B), voorjager: José Haro, eigenaar Hugues Van Damme
La France est championne d'Europe par équipe. 

Lovely de la Plume d'Argent mooiste teef 
Lux des Bords du Dan mooiste van de reuen
Lovely de la Plume d'Argent mooiste griffonCHAMPIONNAT HEUDICOURT 23 EN 24 MAART 2019

Deelnemers:

Deelnemende hond M/V eigenaar en voorjager
Glen van de Wielervelden m Jack Verkennis
Enrico karel of Coopers Border m Erik de Haan
Edieu Kazimir of Coopers Border m Joop Bokhoven
Caron van het Patrijzenweitje m Cor van der Voorn
Frodo van de Wielervelden m Christo Baars
Gitan van de Wielervelden m Adrie Driesen
     
Reserve hond    
Monty du Barbu des Carpates m Monique Mannee
 

UITNODIGING FOKKERSBERAAD 27-2-2019

 

Er zijn in Nederland slechts weinig fokkers die regelmatig een nestje griffons fokken.
Gelukkig zijn er ook nog mensen die zo nu en dan een gelegenheidsnestje willen fokken.

Voor die mensen is het belangrijk te weten met welke zaken je daarbij geconfronteerd kunt worden.

Bij de keuze van de ouders kan de FBC assisteren. Maar hoe bepaal je het juiste moment voor de dekking en wat kan er bij de dekking zelf allemaal niet naar wens gaan.

Op basis van deze vragen hebben we dierenarts Marco van Delden, al jaren trouw lid van de club, bereid gevonden een lezing te houden op het komend Fokkersberaad. De titel luidt:

“Introductie vruchtbaarheid van de teef. Inzomen op de optimale tijd voor de teef”.

Daarna zal Marco ingaan op de dekking zelf. Wat te doen als het niet of moeilijk gaat en wat voor hulp bestaat er in zo’n geval.

We hopen u hiermee een interessante avond te kunnen bieden.

De lezing wordt gehouden op woensdagavond 27-2-2019, aanvang 19.30 uur.
Plaats: Zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11, 6931 BA Westervoort, 
tel:026 - 311 82 85

Graag opgeven via: fbc@griffonkorthals.nl , zodat wij rekening kunnen houden met het aantal deelnemers.

 

 

Basis Veldwerk Test (BVT) informatie voor de VWOV’n

Het veldwerk in Nederland staat onder druk.
De wildstand, en vooral de wilde patrijs, is afgenomen; de regelgeving voor de jacht is veranderd en het gebruik van de staande hond in de jacht voor het schot is sterk verminderd.
Daar tegenover staat een overweldigende groei van de belangstelling bij verenigingen en voorjagers om aan dat veldwerk deel te nemen.
Die groei brengt overinschrijving mee voor de veldwedstrijden terwijl de kwaliteit niet evenredig meegroeit.  Sterker nog; de kwaliteit van het werk is beslist op een te laag niveau.

De veldwedstrijd organiserende rasverenigingen (VWOV’n) en Orweja maken zich grote zorgen. Het AVR stelt immers als doel van de veldwedstrijden het selecteren van geschikt fokmateriaal om de kwaliteit van de rassen op peil te houden en te verbeteren.

Samen hebben de VWOV’n besloten om met een aantal maatregelen te proberen de kwaliteit van de deelnemende honden en voorjagers te verbeteren en ook om de instroom van minder goede honden in te tomen. Kwaliteit omhoog en betere honden in de wedstrijden is het doel.

De basis veldwerk test is bedoeld om de honden te beoordelen op de wil om te jagen, de natuurlijke veldaanpak, gehoorzaamheid en schotvastheid. Daar komt bij dat gekeken wordt of de hond anatomisch geschikt is voor het veldwerk.

Tijdens de BVT wordt 5 minuten of iets langer gekeken naar het werk van de hond. Op enig moment wordt gevraagd om een schot te lossen en na afloop verwachten we dat de hond bij zijn voorjager terug komt. Ook wordt gevraagd de hond aan te lijnen en hem opnieuw los te laten. Tijdens een jeugdveldwedstrijd moet een hond in staat zijn om 10 minuten onafgebroken in de galop en snelheid die bij het ras past het veld afzoeken.
Er wordt van uitgegaan dat men zich goed op deze test heeft voorbereid.

Na ieder groepje van 5 honden krijgt men meteen de uitslag met een zeer korte toelichting. Tips en adviezen worden niet gegeven, daar is de rasvereniging voor of de fokkers.

Wordt het oordeel ‘voldoende’ afgegeven dan geeft dat voorrang bij inschrijven en krijg je het oordeel ‘onvoldoende’ dan kun je op een ander moment nog eens meedoen aan een BVT als je daar aan toe bent.

Het advies is om ook eens naar de andere honden (andere rassen) te kijken. Soms zit er een pareltje tussen en daar kun je goed een voorbeeld aan nemen. Verder is het aan te raden om goede nota van het Algemeen Veldwedstrijd Reglement te nemen.

Met name de doelstelling en de eisen die aan een hond gesteld worden om eventueel aan de fokkerij te mogen deelnemen zijn belangrijk.

Als de hond nog nooit in aanraking is geweest met wind en wild en nog nooit geleerd heeft om systematisch een veld af te zoeken en goed om te gaan met de verwaaiing van wild dan zijn veldwedstrijden geen goede plaats om te oefenen of om voor de eerste keer wild te ontmoeten.

Het verdient dus aanbeveling om je goed te laten informeren door de rasvereniging en je goed voor te bereiden voor deelname aan de BVT en/of veldwedstrijden.

ORWEJA