Nieuws

Laatste updates en nieuwsfeiten van 2017

 

 

 

Nimrod 2017 een schitterende manifestatie

Een winters zonnetje op een bijna winterse dag in de heuvelachtige velden rond één van Limburgs historische kastelen, Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. 18 Veelal zenuwachtige voorjagers met de 18 beste honden op jachthondenproevengebied uit 2017 tegen elkaar in het strijdperk. Tien Retrievers en 8 staande honden, waaronder één Korthals Griffon, Finou van de Mennink Weide met Martine Brenkman-Bongers als voorjager.
Drie prachtige proeven elk met 3 apporten.

Hoewel de proeven, anders dan de laatste jaren, voor de beste stuurlui aan de kant haalbaar leken, kwam de Nimrod voor Finou misschien net iets te vroeg. Pas dit proevenseizoen van 2017 haalde Finou haar eerste A diploma’s op SJP’s, waardoor ze mee kon doen aan A-mappen, en daar een uitnodiging voor de Nimrod mee wist te behalen. Wat een prestatie, wat een eer!

In Limburg liep het  voor Martine en Finou helaas niet zoals gehoopt. In het Retriever geweld sneeuwde onze trots onder. Het werd een 18e plaats voor Martine met Finou van de Mennink Weide. Maar net als bij de olympische spelen geldt: meedoen is belangrijker dan winnen.

Martine en Finou, onze waardering!

 

Finou v.d. Mennink Weide en Martine Brenkman zijn officiëel uitgenodigd om deel te nemen aan de NIMROD 2017.  De Nederlandse Korthals Griffon Club feliciteert Martine van harte en wenst haar en Finou heel veel succes maandag 13 november 2017 in en om Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch-Roerdalen in Limburg. 

Voor meer informatie klik hier
 
Uitslagen clubmatch 2017 en foto's clubmatch 2017 staan op de site

Best of Breed: 
Beste Reu
 
W'16 Igor vd Wielervelden,
eigenaar  AJC Driessen,
handler Evi Bloemen
Beste Teef:    Chess van 't Rijnsdael
eigenaar Carmen Wolters-Verdonk


 
Bestuursvoorstel bestuursbenoeming
 

Het bestuur is verheugd mevrouw Diane van de Ven uit Veldhoven te kunnen voorstellen als opvolger in de tussentijdse vacature ontstaan door het om gezondheidsredenen aftreden van de heer Erick van der Schouw. Diane van de Ven is reeds jaren lid van de vereniging en is zeker bij deelnemers aan jachthondenproeven geen onbekende. Zo nam zij in 2010 met haar Luke deel aan de Nimrod.
 

Introductie:

 

15 jaar geleden heb ik mijn eerste hond gekocht, en door toeval was dat een Griffon Korthals die we Flow genoemd hebben. We waren zo blij met dit hondje dat er na 2 jaar een tweede hond bij kwam, Luke, en natuurlijk was dat ook een Griffon. Was Flow een heerlijke huishond, Luke liet al op jonge leeftijd zien wat het betekent om een jachthond in huis te hebben. Om dat jachtinstinct een beetje onder controle te krijgen zijn we op jachttraining gegaan. Dat bleek een schot in de roos, zowel voor de hond als voor de baas! Dit was het begin van een grote ontdekkingsreis, via de CB-cursus, de A-training, MAP-training, uiteindelijk naar de Nimrod. Inmiddels ook het jachtexamen gedaan en in een jachtcombinatie opgenomen. Later alsnog zweettraining gedaan en een paar zweetkwalificaties gehaald. Na het overlijden van Flow had ik opnieuw de keuze,  wat voor ras moest mijn volgende hondje zijn? Een hond om in huis te hebben, mee te doen aan de jachthonden-training, te jagen, zweetwerk? Het is weer een Griffon Korthals geworden, ik kon mezelf niet voorstellen met een hond van een ander ras. Paul heeft een heel ander karakter, zeker een nieuwe uitdaging. Inmiddels is hij bijna 5 jaar oud. Een heerlijk speels en lief hondje. Mooie B- en B-MAPdiploma’s gehaald, zweetkwalificaties, nazoeken, jagen. Of het gaat lukken met hem ooit een A te halen zal nog moeten blijken.  Luke is inmiddels 13,5 jaar oud, nog steeds een mooie, lieve en stoere hond, die helaas nu wel echt oud begint te worden. Ik vrees dat het niet meer zo heel lang gaat duren voordat ik weer moet nadenken over een volgende hond….

 

Bij de Griffonclub heb ik van het begin af aan vooral aardige en belangstellende mensen ontmoet. Ik vind dat we een leuk ras hond hebben dat het verdient om positief op de kaart gezet te worden. Daarom heb ik er dan ook in toegestemd de vacature die ontstond door het aftreden van Erick tijdelijk in te vullen.

Ledenvergadering 19 april 2017 gaat niet door, vanwege het ontbreken van agendapunten
Vervolg Championnat d'Europe op 17 en 18 maart 2017

Het Europees Kampioenschap voorjaarsveldwedstrijd in Sint-Annaland was een groot succes.

Hoewel het Nederlandse team op het Europese kampioenschap buiten de veldwerkprijzen is gebleven, heeft de Nederlandse Korthals Griffon Club zich internationaal gezien, zeer goed gepresenteerd.

Loftuitingen zijn uit alle deelnemende landen binnen gekomen. Prima velden, uitstekend en gevarieerd wildaanbod waarop de deelnemers echt konden laten zien wat ze waard waren. Veel lof voor de organisatie, waarbij vader en zoon Van Vossen als veldbegeleiders bijna iedere deelnemer patrijzen wisten voor te zetten. De typisch Nederlandse koffietafels van Lia en Wim Pleune en het Jachthondendiner en de vlees/vis BBQ van André en Janny van Ast zijn in zeer goede aarde gevallen.

De prestaties van de Nederlandse equipe o.l.v. Erik de Haan kreeg zeer veel waardering van de keurmeesters en mag zeker verwachtingen wekken voor 2018.

De indrukwekkende erelijst van Frodo van der Wielervelden van Christo Baars, voorgebracht door Evy Bloemen werd tijdens dit kampioenschap nog verder uitgebreid. Frodo van de Wielervelden werd uitgeroepen tot mooiste reu en mooiste Griffon van het Championnat.

Eregasten deze dagen waren Pieter en Maaijke Rooyakkers. Pieter stopte in 2016 zijn lange carrière als internationaal veldwerkkeurmeester. Hij begeleide ons team in de afgelopen decennia dikwijls naar het Championnat. Vrijdagavond tijdens de BBQ werd hij door de griffonclub in het zonnetje gezet.

We danken het organisatiecommité en Anna Goundani voor het vele werk dat zij hebben verzet!

Elders op de site vindt u de resultaten van beide dagen (onder uitslagen/Championnat d'Europe) en een uitgebreide foto impressie (onder foto's).

 
Championnat d'Europe op 17 en 18 maart 2017
De deelnemers van de  Nederlandse Equipe voor het Championnat op 17 en 18 maart a.s. zijn bekend!. 

De deelnemers zijn:
 

deelnemer   hond
Erik de Haan (tevens chef d'equipe) Enrico Karel of Coopers Border
Joop van Bokhoven Mia van de Woltdonk
Cor van de Voorn Caron van het Patrijzenweitje
Christo Baars Frodo van de Wielervelden
Jack Verkennis Glen van de Wielervelden

 

We wensen de Nederlandse equipe veel succes!
 

 

De voorbereidingen voor het Championnat op 17 en 18 maart a.s. zijn in volle gang. Afgelopen weekend  was een delegatie van het organisatiecomité weer in Zeeland om zaken voor te bereiden. Een klein fotoverslag is bijgevoegd. De Deu-Braek, waar de Belgische, Franse, Italiaanse en Nederlandse ploegen overnachten en de maaltijden gebruiken, is er helemaal klaar voor. Door wegwerkzaamheden hebben we de locatie waar we ’s ochtends bij elkaar zouden komen en na de wedstrijden onder genot van hapje en drankje de dag evalueren, moeten wijzigen, maar ook daarvoor is een prima alternatief gevonden.

De velden hebben nog groeizaam weer nodig. Op sommige akkers staat de begroeiing er wel, maar op andere is nog niet veel meer te zien dan een groene waas.  We hopen dat het weer in de komende weken ons goed gezind zal zijn.In de komende weken worden er in Nederland en België nog diverse voorjaarswedstrijden gehouden. Een stuk of acht combinaties gaat proberen op die wedstrijden de keurmeesters er van te overtuigen dat ze absoluut opgenomen moeten worden in de Nederlandse equipe.  We wensen alle kandidaten veel succes en hopen dat Erik de Haan als chef d’équipe met een sterke ploeg de velden in kan gaan.

Griffonniers die deze happening wel eens van dichtbij willen zien, worden van harte uitgenodigd om op vrijdag 17 en/of zaterdag 18 maart a.s. te komen kijken. De velden zijn zo gelegen, en dat is meestal anders, dat kijkers het werk van de honden en hun voorjagers goed kunnen zien. 

!!!!!!!!    Het is voor de logistiek zeer wenselijk dat belangstellenden zich vooraf
(graag vóór 12 maart) aanmelden!!!!!!!

Het programma voor de vrijdag is bij benadering:
  9.00    -    9.30    ontvangst met koffie
  9.30    -  10.45    opening, inschrijving, loting, presentatie van de equipes, volksliederen
11.00    -  15.30    wedstrijden
15.30    -  16.30    nazit/met kleine lunch.

18.30    -  19.30    GKI vergadering
19.30                     diner

Het programma voor de zaterdag is bij benadering:
  9.00     -    9.30    ontvangst met koffie
  9.30     -  10.45    loting, exterieurkeuring deelnemende honden
11.00     -  15.30    wedstrijden
15.30     -  16.30    nazit/met kleine lunch, prijsuitreiking, afsluiting.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden per email: bij wedstrijdsecretaris@griffonkorthals.nl

                                                                                   Per telefoon: 0610980188

Zij kunnen zich dan ook aanmelden voor een belangstellenden “paspartout” à € 6,-- pp pd. Voor dit paspartout krijgt u een catalogus, toegang tot de ontvangst en nazit met kleine lunch.
Zolang plaatsen beschikbaar zijn kunt u zich ook aanmelden voor het diner op vrijdagavond (€ 25,--pp). Na uw aanmelding krijgt u het adres waar we ’s ochtends samenkomen.

op vrijdag 17 en/of zaterdag 18 maart a.s. te komen kijken. De velden zijn zo gelegen, en dat is
meestal anders, dat kijkers het werk van de honden en hun voorjagers goed kunnen zien.
!!!!!!!! Het is voor de logistiek zeer wenselijk dat belangstellenden zich vooraf
(graag vóór 12 maart) aanmelden!!!!!!!
Het programma voor de vrijdag is bij benadering:
9.00 - 9.30 ontvangst met koffie
9.30 - 10.45 opening, inschrijving, loting, presentatie van de equipes, volksliederen
11.00 - 15.30 wedstrijden
15.30 – 16.30 nazit/met kleine lunch.
18.30 – 19.30 GKI vergadering
19.30 diner
Het programma voor de zaterdag is bij benadering:
9.00 - 9.30 ontvangst met koffie
9.30 - 10.45 loting, exterieurkeuring deelnemende honden
11.00 - 15.30 wedstrijden
15.30 – 16.30 nazit/met kleine lunch, prijsuitreiking, afsluiting.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden per email: bij wedstrijdsecretaris@griffonkorthals.nl
Per telefoon: 0610980188
Zij kunnen zich dan ook aanmelden voor een belangstellenden “paspartout” à € 6,-- pp pd. Voor dit
paspartout krijgt u een catalogus, toegang tot de ontvangst en nazit met kleine lunch.
Zolang plaatsen beschikbaar zijn kunt u zich ook aanmelden voor het diner op vrijdagavond (€ 25,
16 januari 2017  

Willem Hollermanslezing d.d. 12 januari 2017
Ieder jaar organiseert de NKGC een avond in het kader van de Willem Hollermanslezing voor fokkers en leden van de Nederlandse Korthals Griffon Club.

Donderdagavond 12 januari 2017 prikkelde Drs. Marco van Delden circa 15 belangstellende fokkers en leden onder de titel ”Inteeltcoëfficiënt is slechts een getal, achterhaald en dus zinloos” tijdens zijn inleiding over het gebruik van DNA-gegevens in de fokkerij/ selectie van honden.

Marco begon met een snelle up-date over wat DNA ook al weer is. Vervolgens besprak hij de spagaat waarin fokkers van rashonden zich bevinden. Enerzijds streeft men naar een homogeen ras, waarin alle honden uit dat ras op elkaar lijken, maar anderzijds wil men heterogeniteit om geen eigenschappen te verliezen en zo naar behoefte eigenschappen te kunnen benadrukken, of gewoon de natuur de kans te geven om eigenschappen te ontwikkelen die passen bij wijzigende omstandigheden.

Wanneer nu het hele erfelijke materiaal van een Korthals Griffon in beeld zou worden gebracht, krijg je een genoom (blauwdruk) van de Griffon. Een genoom bestaat uit duizenden genen,  die op hun beurt weer uit een combinatie van vier verschillende moleculen (basen) bestaan, die allemaal in een bepaalde volgorde op een DNA-streng (moeten) liggen.

Een plek op het DNA waar een base zit (dit is een belangrijk deel van de genetische code) wordt SNP (snip) genoemd.  Op zo’n plek in het DNA kunnen -door kopieer foutjes-  verschillende basen zitten. Deze verschillen zorgen er voor dat er variatie in je populatie zit. Er zijn heel veel van dit soort plekjes in het DNA met variaties, heel veel  SNP’s dus en veel variatie.

Griffons met veel SNP-verschillen hebben dus een redelijke mate van heterogeniteit, en zouden – mits genetisch gezond, dus een goede combinatie kunnen vormen.  Als (aanleg voor) bekende ziekten, bijv. HD, ook in een genoom kunnen worden geïdentificeerd,  kan op basis van DNA-onderzoek een meer verantwoorde uitspraak worden gedaan over de gezondheidsverwachting van nakomelingen uit een combinatie dan thans op basis van de inteelt coëfficiënt wordt gesuggereerd. Een dergelijke coëfficiënt zegt immers alleen maar iets over de verwantschap van de ouderdieren. Naar mate die coëfficiënt hoger is, is de kans dat bepaalde eigenschappen (en dus ook slechte) zowel door de vader als de moeder worden doorgegeven groter.

Marco verwacht dat, onder andere door de activiteiten van het expertise centrum genetica gezelschapsdieren van de Universiteit van Utrecht,   in de toekomst DNA-onderzoek niet alleen, zoals nu, kan aangeven of de ouderdieren ook echt de ouders van een pup zijn, maar ook op voorhand kan voorspellen of bepaalde (slechte) eigenschappen (versterkt) kunnen worden doorgegeven. Probleem op korte termijn is dat de beschikbaarheid ( voor de fokker, de vereniging of de wetenschap) van het huidige DNA materiaal dat gebruikt wordt om echtheid van de ouderdieren te controleren, niet is gegarandeerd. De verplichting tot het afgeven van DNA voor ouderschapsonderzoek is niet gekoppeld aan de verplichting dit materiaal voor toekomstig onderzoek beschikbaar te stellen. Van Delden roept de fokkers op deze verplichting contractueel aan hun pupkopers op te leggen.

Tenslotte zegt hij desgevraagd toe te onderzoeken of participatie op dit moment door fokkers aan een bloedonderzoek van de firma van www.mydogdna.com  nuttige informatie kan opleveren en wat  de voorwaarden zijn om daar als fokker en vereniging profijt van te krijgen. (wordt dus vervolgd).

 

Heeft u nieuws voor de website?

Heeft u nieuws wat op de website geplaatst kan worden geeft het door via webmaster@griffonkorthals.nl